(In het) Nieuws

Paddenwerkgroep Boekelo (in het) nieuws


Kamsalamander gevonden in Boekelo!

7 april 2024


Foto: Ellis Sprukkelhorst

Wat een bijzondere vondst.... Ellis Sprukkelhorst en Margret Scholtens-Muller hebben tijdens één van de laatste controlerondes een kamsalamander gevonden in Boekelo. Op de natuurkansenkaart van de Gemeente Enschede stond aangegeven dat deze niet rondom Boekelo voorkomt. Zodra alle registratiegegevens van de Paddenwerkgroep Boekelo verwerkt zijn, wordt de natuurkansenkaart geüpdatet!


Hoe herken je de kamsalamander? De buikkleur is variabel tussen geel en oranje, daarin zit wat kleurvariatie ook binnen populaties. Kenmerkend zijn de zwarte scherp begrensde vlekken die veel scherper en opvallender zijn dan bij kleine watersalamander. Lees meer via de website van RAVON


Start ochtend Enschede Noord

20 februari 2024


Vanochtend heeft de paddenwerkgroep Enschede Noord de eerste bijeenkomst gehad. De werkgroep bestaat uit 5 enthousiaste vrijwilligers en daarbij komende 'aanhang', kinderen en familie die zo nu en dan een avond gezellig mee lopen. 


Lijkt het je leuk om een avond te komen kijken? Je bent van harte welkom!

Padden informatieavond was een succes!

5 februari 2024


Afgelopen vrijdag avond heeft paddenwerkgroep Boekelo samen met de Partij voor de Dieren een informatieavond georganiseerd voor de gemeente Enschede en andere belangstellenden. 

Dank aan Bart ter Beek (stadsecoloog gemeente Enschede), Raymond Creemers (RAVON), Kevin Collins (PvdD) & Anne te Koppele (PwB) voor de gepresenteerde informatie en het panelgesprek. 

De informatieavond werpt zijn vruchten af: belangstellenden hebben zich gemeld om in Enschede-Noord ook een werkgroep op te zetten! Lijkt je dit interessant of wil je graag aansluiten? Neem contact met ons op via bestuur@paddentrekboekelo.nl. Tot dan!

Padden bij 1Twente

31 januari 2024


Klik hier voor het gesprek bij 1Twente waarin er meer informatie gegeven wordt.

Koffie ochtend in Boekelo

27 januari 2024


Prachtige ochtend met de paddenwerkgroep Boekelo!

Op 27 januari waren we te gast bij John in Boekelo voor onze jaarlijkse koffieochtend, omringd door toegewijde vrijwilligers. Wat een geweldige sfeer en vooruitgang in de lopende projecten!

We nodigen jullie graag allemaal uit voor onze aankomende informatie avond op 2 februari, die we samen met de Partij voor de Dieren Enschede organiseren. Aanmelden kan hier. Bij de ingang zal de nieuwe banner staan van paddenwerkgroep Boekelo!

En....het eerste bord ter voorbereiding voor de paddentrek hangt! Omdat deze borden zo gewild zijn volgt de rest na carnaval... ;)

Pad, kikker en hagedis gaan hard achteruit: ’Zorgelijk’

18 december 2023


NIJMEGEN - De gewone pad en de bruine kikker gaan in aantal in Nederland hard achteruit. Dat is zorgelijk volgens kennisorganisatie RAVON, want eigenlijk zijn het heel algemeen voorkomende soorten die weinig eisen stellen aan hun omgeving.


Lees hier meer in het artikel van de Telegraaf

Eindborrel met vrijwilligers bij Gewoon Bookel

4 april 2023


Op 4 april vond de eindborrel plaats in onze 'stamkroeg' , café Gewoon Bookel.  Een gezellige afsluiting van een (zeer rustig) paddenseizoen!


Wethouder op bezoek in Boekelo

4 april 2023

Op 4 april heeft wethouder Niels van den Berg een werkbezoek gebracht aan Paddenwerkgroep Boekelo. We zijn in gesprek met de wethouder én Partij voor de Dieren om de amfibieën in de gehele Gemeente Enschede meer bescherming te bieden.


Met trots kan ik zeggen dat er veel vrijwilligers hebben meegelopen in Boekelo én dat er dit jaar weer 16 nieuwe mensen zijn bijgekomen!


Gezamenlijk hebben we de route gelopen die savonds ook door de

vrijwilligers wordt gelopen om padden over te zetten. Het was te vroeg in de avond en te koud om padden te zien. De enige pad die is gevonden was overreden, uitgedroogd en slechts een omhulsel (zie foto).


De omstandigheden waren daardoor wel perfect om de wethouder te laten zien waar de poeltjes zich bevinden en een moment te creëren waarop de vrijwilligers hun kennis en ervaringen konden delen.

De wethouder en zijn vrouw waren zeer geïnteresseerd in de werkgroep én in de groeimogelijkheden van het #beschermen van #amfibieën in de hele gemeente Enschede.


Daarnaast is er de verwachting dat de Boekelosestraat op redelijk korte termijn zal worden gerenoveerd. Tijdens die renovatie zou een eventuele #paddentunnel kunnen worden meegenomen in het ontwerp. We zijn aan het onderzoeken of er een noodzaak is om paddentunnels aan te leggen onder de Boekelosestraat en wat daarvoor de geschikte plekken zullen zijn.


Aan het einde van de avond hebben we mogen nagenieten met een hapje en drankje bij het lokale café Gewoon Bookel, sponsor van Paddenwerkgroep Boekelo. Dank!

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen via: bestuur@paddentrekboekelo.nl

Verkeersborden zijn geplaatst!

11 maart 2023

Met dank aan de Gemeente Enschede, Raimond Senger en Gerrit Bijvank heeft Paddenwerkgroep Boekelo de paddentrek borden mogen ontvangen en plaatsen. 

Heb jij ze al gezien? Deel een leuke foto!

Ook meehelpen met het overzetten van padden, of wil je graag meer informatie? Stuur een email naar bestuur@paddentrekboekelo.nl óf een messenger bericht met je telefoonnummer: dan nemen wij contact op met jou.

Wie weet: tot snel!

Nieuwe sponsor!

10 maart 2023

De Paddenwerkgroep Boekelo heeft een 'stamkroeg': Gewoon Bookel! 

Bedankt Ruud voor het fantastische gesprek, we kijken uit naar de samenwerking!

Naast padden, ondersteunen we ook graag Boekelose ondernemers.

Nieuwe sponsor!

2 februari 2023

Autobedrijf Hulscher Boekelo  DANKJEWEL!

Gisteren heeft Anne te Koppele   bij Naomi Hulscher  pionnen opgehaald zodat onze vrijwilligers weer een stukje veiliger de weg op kunnen.

Deze pionnen zullen worden neergezet bij de wegen waar onze vrijwilligers overheen lopen.

Blij met onze nieuwe #sponsor!Paddenwerkgroep zoekt vrijwilligers

19 januari 2023

Boekelo - De Paddenwerkgroep Boekelo zoekt vrijwilligers om padden te helpen bij de paddentrek. Klik hier voor het artikelEen pad glibberig, giftig en vies? Nee hoor, help de dieren juist nu met oversteken

17 januari 2023

BOEKELO - Padden zijn niet giftig en belangrijk als signaalsoort. En omdat de paddentrek dit jaar eerder op gang komt dan anders trommelt de Paddenwerkgroep Boekelo.... klik hier voor het artikel

Radio interview

12 januari 2023 8:15

Bekijk op youtube:

YouTube

Paddenwerkgroep zoekt vrijwilligers

Klik hier voor het artikel 

LET OP: E-mail adres klopt niet wat in het artikel staat

Padden redden ook in Haaksbergen

Januari 2023

Klik hier voor het artikel

Leuk feit: We zijn met IVN in gesprek om in Haaksbergen de paddenwerkgroep daar onder te laten vallen

Boekelose vrijwilligers redden padden van de dood: ‘Soms helpen we er wel 250 op één avond’

April 2022

Klik hier voor het artikel

Dorpsblad

Mei 2022

Klik hier om de Boekeloos te downloaden